Millaiset ovat tyylikkäät verkkosivut?

Kirjoittaja: Sakri Koskimies

Pääasiassa nettisivujen tyyli elää ajassa ja seuraa trendejä. Tyylikkäimmäksi koettu design muuttuu kokoajan ja on yleensä uusin teknologisesta näkökulmasta. Esimerkiksi symmetria on hallinnut verkkosivujen designia pitkän aikaa, mutta tällä hetkellä diagonaaliset viivat ja muodot ovat nousemassa vallitsevaksi trendiksi. Nykyään näytöt ovat niin suuriresoluutioisia, etteivät diagonaaliset muodot pikselöidy juuri ollenkaan. Myös esimerkiksi 5. Huhtikuta 2017 päätetyssä Helsingin uudessa ilmeessä käytetään kyseisiä muotoja. (https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/viranhaltijapaatokset/asiakirja?year=2017&ls=11&doc=Kanslia_2017-04-05_Kj_29_Pk&vdoc=11010VH1J)

 

Rajojen rikkominen

Myös vanha typografia on jäämässä jälkeensä. Vanhat ja liikaa käytetyt sans-serif fontit ovat siirtymässä aikaisemmin suosittuihin serif, tai jopa monospace fontteihin, sekä muihin koristeellisempiin fontteihin. Kehittäjät ovat myös valmiita luomaan kontrasteja yhdistelemällä erilaisia fontteja. Tekstit ovat usein myös animoituja; luvut on animoitu nousemaan nollasta tai teksti on ohjelmoitu ilmestymään taustasta kelattaessa sivua.

 

Mobiili

1. Marraskuuta 2016 mobiililaitteiden liikenne ylitti ensimmäisen kerran ikinä pöytätietokoneiden liikenteen. Tämä trendi on jatkumassa, ja se on otettava huomioon verkkosivustojen kehityksessä. Ajattomia design-elementtejä ovat sivuston toimivuus ja helppokäyttöisyys, mutta nyt mobiililaitteiden markkinaosuuden kasvaessa myös responsiivisuudesta on tullut itsestään selvä verkkosivuston ominaisuus. Monet vanhat verkkosivustot eivät ole responsiivisia ja menettävät siksi ison osuuden liikenteestä Googlesta. Google arvostelee responsiiviset verkkosivustot korkeammalle hakutuloksiin kuin ei-responsiiviset sivustot.

 

Karaktääri

Uutuus ja erottuvuus tekevät sivustosta kilpailukykyisen, mutta todelliseen kärkijoukkoon päästään vasta kun sivusto on hiottu mahdollisimman virheettömäksi. Pienikin toiminnallinen virhe rikkoo sivuston illuusion täydellisyydestä. Verkkosivustojen kehityksessä kaikesta ei saa kuitenkaan koskaan täydellistä saamaan aikaan, siksi on hyvä kääntää asia päälaelleen ja käyttää epätäydellisyyttä hyväkseen. Tietynlainen, joskus jopa tahallinen, epätäydellisyys koetaan luonnolliseksi; omituisuudet ja kontrastit saavat sivuston eroamaan muista. Nyt trendikkäiksi design-elementeiksi ovat nousemassa rikkaat taustatekstuurit, joilla voidaan luoda helposti luonnetta sivustoon.

 

Hienouden Illuusio

Worchel, S., Lee, J., & Adewole, A. vuonna 1975 suorittama klassinen tutkimus (http://psycnet.apa.org/record/1976-03817-001) näyttää psykologiamme tärkeän toiminnon; pidämme harvinaisia, ja kovassa tai kasvavassa kysynnässä olevia esineitä parempina kuin esineitä jotka ovat helposti saatavilla. Samaa ideologiaa voidaan soveltaa verkkosivuigin. Web-designin trendit muuttuvat nopeasti, ja yritykset usein aliarvioivat tämän muutoksen nopeuden. Yrityksen verkkosivustolla on iso vaikutus yrityksestä saatuun vaikutelmaan, ja siksi on tärkeätä että yrityksen verkkosivusto ja sosiaaliset mediat ovat visuaalisesti ja toiminnallisesti ajan tasalla teknologisesti muuttuvassa maailmassa.

Start typing and press Enter to search